Capsule wardrobe? Niet noodzakelijk! Maar toch een duurzame en minimalistische kleerkast

18-02-2024

Tik 'capule wardrobe' in bij Google, of op Pinterest, en je krijgt duizenden tips en foto's over kleerkasten die gevuld zijn met een 20-30-tal kledingstukken die onderling perfect combineerbaar zijn. Heel mooi, heel handig. Maar is dat echt de realiteit?

Alvast niet de mijne!

Voor mij gaat minimalisme niet over het beperken tot een paar kledingstukken, maar over het zorgvuldig en duurzaam omgaan met een (al dan niet uitgebreide) garderobe. Hoe pak ik dat aan? Ik deel hieronder 3 tips.

  1. Ik geloof sterk in de waarde van elk kledingstuk. Daarom besteed ik aandacht aan het onderhoud. Dit betekent dat veel van mijn kledingstukken al meer dan tien jaar meegaan. Ik ben zorgvuldig bij het wassen, drogen en onderhouden. Wollen truien blijven er als nieuw uitzien, dankzij mijn handige wolscheermachientje. Ooit volgde ik ook met wat vriendinnen twee jaar lang een naaicursus (we gingen vooral voor de thee en cake tijdens de pauze), en kan ik nu daardoor zelf kleine reparaties uitvoeren. Het aannaaien van een knop of het aanpassen van een zoom zijn geen klusjes die ik met plezier doe, maar er is vaak maar een kleine ingreep nodig om een kledingstuk te reanimeren.

  2. Ik heb het geluk dat ik kleding kan overnemen van familieleden. Zo draag ik nog steeds stukken van mijn intussen overleden en dierbare grootmoeders, die – by the way – een fantastische smaak hadden, en krijg ik regelmatig kleding van mijn schoonzus. Dit helpt niet alleen bij het creëren van een unieke stijl, maar het is ook een vorm van recycling.

  3. Om mijn garderobe fris en inspirerend te houden, herorganiseer ik regelmatig mijn kleerkast. Dit stimuleert mij om creatief te zijn met de kleding die ik al heb en vermindert de verleiding om steeds nieuwe items te kopen. Gewoon eens de boel anders sorteren, laat je kledingstukken weer in een nieuw daglicht zien, waardoor je op ideeën komt.

Bonustip: Flexibiliteit in Maten: Ik zorg ervoor dat ik kleding in verschillende maten heb, voor die momenten dat mijn gewicht besluit om een beetje te 'schommelen'. Zo past er altijd wel iets, ongeacht een paar extra kilootjes hier en daar. Is dat niet iets dat we allemaal doen? 😉

Conclusie: Mijn aanpak van minimalisme in de kleerkast draait om waardering en zorgvuldigheid. Het gaat er niet om hoeveel je hebt, maar hoe je ermee omgaat.

Wil je meer tips over minimalisme? Check mijn Pinterest – account!